nelly-furtado-146-09

Nelly Furtado

Biografie Nelly Furtado

Nume real: Nelly Kim Neto Furtado
Alias: Nelly Furtado
Data nasterii: 02 Decembrie 1978
Zodia: Sagetator
Locul nasterii: Victoria, British Columbia, Canad
Genuri muzica: Pop, R&B, Dance, Hip hop,
Pagina Facebook:
https://www.facebook.com/nellyfurtado
Pagina oficiala: www.nellyfurtado.com

Scurta descriere:

Solista-compozitor Nelly Furtado a crescut in orasul Victoria din Canada. Parintii ei, portughezi din clasa de mijloc, au educat-o in spiritul muncii. Ea si-a petrecut opt veri lucrand ca femeie de serviciu alaturi de mama sa.
Catre muzica s-a indreptat mai mult pentru distractie, ea invatand sa cante la chitara pentru a-si distra prietenii. Asculte mai mult muzica R&B, printre cantaretii ei favoriti numarandu-se Mariah Carey, TLC, Jodeci, Salt-N-Pepa si Bell Biv DeVoe.  Apoi a studiat amanuntit colectia fratilor ei mai mari, care cuprindea Radiohead, Pulp, Oasis, Portishead, the Verve si U2. Staruitoare, Nelly Furtado a imbratisat si alte genuri muzicale, in special muzica braziliana si compozitii ale lui Nusrat Fateh Ali Khan si ale Amaliei Rodrigues.
Dupa terminarea liceului, ea a locuit in Toronto unde lucra pentru o companie in timpul zilei si canta in timpul noptii. Nelly a intrat intr-o formatie de hip-hop, Nelstar, acest lucru dandu-i ocazia sa-si compuna propriile melodii si ritmuri freestyle.Cand a inceput sa cante la un club din Toronto, aspiratiile ei muzicale au inceput sa prinda contur. Brian West si Gerald Eaton, din grupul funk-pop canadian Philosopher Kings au fost foarte impresionati de prestatia ei muzicala si i-au facut propunerea pentru producerea unui demo.
In 2000 ea compus si lansat emotionanta melodie „Whoa, Nelly!”, iar melodii precum “I’m Like a Bird” si “Turn Off the Light” au devenit hituri.
Cea mai mare realizare a lui Nelly Furtado a avut loc un an mai tarziu, cand a castigat premiul Grammy pentru cea mai buna voce pop feminina.
Albumul Folklore a aparut in noiembrie 2003, o mare dezamagire  din pacate, comparativ cu ceea ce reusise sa faca pana atunci.
Pana in vara lui 2006, si-a scos cel de-al treilea album intitulat „Lost” si produs aproape in intregime de Timbland, foarte apropiat avand in vedere ca albumul a captat atentia si a ajutat-o pe Nelly Furtado sa-si relanseze cariera.
In 2003 la Toronto, Nelly a dat nastere fiicei ei, Nevis, tatal ei fiind DJ-ul Jasper Gahunia. Furtado ?i Gahunia, care fusesera buni prieteni timp de cativa ani si au fost impreuna timp de patru ani, despartindu-se insa,  în 2005.

Top hituri:

Whoa, Nelly! (2000)
Folklore (2003)
Loose (2006)
Mi Plan (2009)
The Spirit Indestructible (2012)

[tracklisting] [track track_no=”1″ title=”Nelly Furtado – Waiting For The Night” subtitle=”Embeded from SoundCloud” type=”soundcloud”] [soundcloud url=”http://api.soundcloud.com/tracks/60352131″ params=”” width=” 100%” height=”166″ iframe=”true” /] [/tracklisting] [tracklisting] [track track_no=”2″ title=” Nelly Furtado – Say It Right” subtitle=”Embeded from SoundCloud” type=”soundcloud”] [soundcloud url=”http://api.soundcloud.com/tracks/3698735″ params=”” width=” 100%” height=”166″ iframe=”true” /] [/tracklisting]