Delia

Cornel Ilie vs. Delia

Cornel Ilie

Cornel Ilie

Solistul trupei Vunk, a publicat pe blogul sau personal, un articol in care o critica pe Delia pentru ca a cantat cateva piese in stil manelistic si o “Scrisoare ca-ntre colegi” catre colegii lui din industria muzicala romaneasca, unde explica cat de dezamagit este ca multi artisti romani aleg sa lanseze piese comerciale, in loc sa isi cultive talentul in alt fel.

“Mi-e ciuda cand cei cu talent se pierd, undeva, pe drum, din orgoliu, din teama de a cere mai mult de la ei insisi, din lipsa de viziune, din lipsa de incredere in altii care ar putea sa-i sfatuiasca si, uneori, chiar din aroganta, tocmai pentru ca stiu ca sunt mai talentati decat majoritatea. Mi-e la fel de ciuda cand cei talentati se multumesc cu putin, se blazeaza si tin cu dintii de “hai ca merge si-asa”
Lipsa de sinceritate din arta sau creatia fiecarui artist duce la incapacitatea de a vedea compromisurile uriase pe care le face pentru un statut meschin.
Exista un obicei al unor artisti de-ai nostri de a canta in programul lor coveruri, piese care sunt acum in topuri. N-ar fi nicio problema daca nu ar folosi pozitivele pieselor si nu ar canta peste vocea lui Pitbull, Bruno Mars, Jennifer Lopez, Rhianna etc…
Daca esti invitat intr-un concert, trebuie sa canti 45 de minute sau o ora, iar tu nu ai atatea piese cat sa acoperi timpul asta, poate nu ar trebui sa accepti sa iesi pe scena pana nu iti faci un program cat de cat respectabil. Este lipsa de respect fata de publicul tau, oricare ar fi el si, cel mai trist, este lipsa de respect pentru pasiunea si meseria pe care ti-ai ales-o.
Cu ocazia asta vreau sa-mi spun si oful legat de maniera in care au inceput sa fie scrise unele texte in limba romana, pentru ca mi se pare ca se depaseste o limita care nu mai are nicio legatura cu creatia, viziunea artistului, licenta poetica, bunul simt sau umorul. Artisti foarte talentati, carismatici, muncitori si care se mentin foarte bine in topurile radio, au atins limita de jos a decentei unui text pentru o piesa pop. Pop, nu hip-hop, unde sunt acceptate revoltele de limbaj.
Suntem colegi si atata timp cat nu exista o critica muzicala activa in Romania, ci doar una mondena, ar trebui sa ne provocam unii pe altii, cu argumente, pentru a scoate tot ce-i mai bun din noi toti.”

Delia

Delia

Cornel Ilie a dat ca exemplu gestul Deliei, care in cadrul unui concert din comuna Pantelimon a cantat si cateva refrene pe un ton “manelistic”.

“Acum cateva zile am cantat in acelasi spectacol cu Delia. Avem o relatie de colegialitate, ba chiar acum cativa ani i-am propus sa cantam impreuna o piesa. Conjunctura a facut in asa fel incat sa nu fie atunci momentul potrivit pentru aceasta colaborare. Dar avem tot timpul inainte. Delia este una dintre putinele artiste din Romania care isi permite sa faca ce vrea cu vocea si cu talentul ei, pentru ca este foarte versatila si extrem de talentata. Nu inteleg de ce un asemenea artist alege sa coboare nivelul spectacolului pentru care a fost invitat (si platit!) incat sa inceapa la un moment dat sa cante refrene din manele, cu interpretare de solist de manele. Imi imaginez ca – pentru ca acest concert se tinea in orasul Pantelimon – cauta, cumva, un plus de simpatie din partea publicului . Surprinzator, dar o parte de public a taxat lucrul asta. Si a huiduit. Sau nu a apluadat deloc, ceea ce mi se pare ca spune si mai multe. Un artist care nu primeste aplauze este mai indiferent publicului decat unul hudiuit. N-ar fi fost nicio problema daca lucrul asta il facea altcineva, dar Delia este jurat la X Factor, un concurs in care cei mai tineri, incepatorii iau de buna ce le spun juratii si ce sfaturi le dau ei.”

Delia i-a raspuns cu o dedicatie speciala colegului sau de breasla, publicata pe contul ei de facebook, alaturi de textul: “Draga Cornel, ti-am citit scrisoarea. Ce am facut eu sambata la Pantelimon a fost o gluma. Cum nu ai inteles asta din prima, ti-am atasat un video demonstrative. Subliniez ca este o GLUMA, imi esti drag! Te pup! P.S.: mashup-urile sunt trase cu vocile mele.”