Colposcop

coloscop

Colposcopia este un dispozitiv medical, de diagnostic pentru a examina zonele cu caracteristici discernebile care pot fi dectectate cu ajutorul acestui intrument. Instrumentele utilizate de catre medicii specialisti sunt din ce in ce mai performante, precise si diversificate. La o singura examinare oamenii de stiinta pot alege dintr-o gama larga de instrumente medicale, fiecare avand un punct forte diferit: colposcop mobil, videocolposcop si colposcop binocular.

Colposcop mobil avand acumulator si filtru de vedere incorporat cu un zoom optic de 5x, 8x si 12x se poate fixa pe un trepied, si este utilizat pentru evaluarea zonelor cu caracteristici discernebile, precum vulva, vaginul si colul. Acest dispozitiv medical avand marimea unui telefon incape in buzunarul halatului medical iar prin conectarea directa la smartphone devine un videocolposcop care permitea tat medicului examinator cat si acientului sa urmareasca in timp real leziunea. Inregistrarile salvete instant care pot fi integrate in baza de date tip EMR sau transmise prin telemedicina pentru evaluarea ulterioara. Imaginile obtinute pot fi vizionate live cu culori reale. Videocolposcop-ul ofera posibilitatea de-a recolta un mic fragment din zona suspecta si de-a feca examenul de histopatologie, diagnosticul de certitudine. Datorita acestui instrument portabil zonele suspectate pentru biopsie sunt localizate in scurt timp, iar medicii specialisti vor avea posibilitatea de-a lua masuri de prevenire a eventualelor leziuni.

Diagnosticul confirmat de biopsie permite medicilor sa actioneze in cel mai scurt timp cu un tratament de prevenire sau salvator. Procedura medicala cu ajutorul unui colposcop binocular este una nedureroasa si sigura ce nu implica riscuri. Microscopul digital este prevazut cun un sistem de iluminare proprie.

Acest examen nu se efectueaza doar in cabinetul de ginecologie, si deseori este utilizata pentru identificarea anumitor modele vasculare care pot indica prezenta leziunilor avansate canceroase sau precanceroase. Scopul principal al colposcopiei este, de a preveni cancerul de col uterin prin detectarea si tratarea leziunilor precanceroase devreme.